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Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer
Protection Act
Frequently Asked Questions

Conflict Minerals

May 30, 2013

In these Frequently Asked Questions (FAQs), the Division of Corporation
Finance is providing guidance on various aspects of Exchange Act Section
13{p), Rule 13p-1 and Itern 1.01 of Form SD relating to disclasure
regarding the use of conflict minerals from the Democratic Republic of
the Congo or adjoining countries. Please refer to Release No. 34-67716
(August 22, 2012} for further information concerning the Section 13(p)
rule. These FAQs are not rules, regulations, or statements of the
Commission. Further, the Commission has neither approved nor
disapproved these FAQs.

(1) Question:

Rule 13p-1 states that “[e]very registrant that files reports with the
Commission under Sections 13(a) (15 U.S.C. 78m(a)) or 15(d) {15 U.5.C,
780(d)) of the Exchange Act, having conflict minerals that are necessary to
the functionality or production of a product manufactured or contracted by
that registrant to be manufactured, shall file a report on Form SD within the
period specified in that Form disclosing the information required by the
applicable items of Form SD as specified in that Form (17 CFR 249b.400).”
Does this requirement apply to any issuer that files reports with the
Commission under Exchange Act Sections 13(a) or 15(d), including
voluntary filers?

Answer:

Yes. The rule applies to all issuers that file reports with the Commission
under Exchange Act Sections 13(a) or 15(d), whether or not the issuer is
required to file such reports. However, registered investment companies
that are required to file reports pursuant to Rule 30d-1 under the
Investment Company Act are not subject to the rule. See General
Instruction C te Form SD,

{2) Question:

Instruction 1 to Item 1.01 of Form SD states that an issuer that mines
conflict minerals would not be considered to be manufacturing those
minerals for purposes of the rule. Does this Instruction exclude all of the
activities customarily associated with mining from the rule? For example,
gold mining of lower grade ore often involves, in addition to mining the ore,
transporting the mined ore to a processing facility; crushing and milling the
ore; mixing crushed/milied ore with cyanide solution: floating cyanide
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mixture through a leaching circuit; extracting geld from a leached circuit;
melting leached gold, which is often referred to as smeiting, into ingots or
bars, which are often referred to as doré gold; and transporting the doré

gold to refinery for refining process.

Answer:

Yes. An issuer that only engages In those activities customarily associated
with mining, including gold mining of lower grade ore, is not considered to
be manufacturing those minerals.

(3) Question:

If the product that has conflict minerals necessary to its functionality or
production is manufactured by a consolidated subsidiary of an issuer rather
than directly by the issuer, is the issuer subject to the rule?

Answer:!

Yes. An issuer must determine the origin of conflict minerals, and make
any required disclosures regarding conflict minerals, for itself and all of its
consolidated subsidiaries.

{4) Question:

Is an issuer that specifies that its logo be etched into a generic product that
is manufactured by a third party considered to be “contracting to
manufacture” the product?

Answer:

No. The Commission in the adopting release stated that an issuer is not
considered to be “contracting to manufacture” a generic product if its
actions involve no more than “affixing its brand, marks, logo, or label to a
generic product manufactured by a third party.” Etching or otherwise
marking a generic product that is manufactured by a third party, with a
togo, serial number, or other identifier is not considered to be “contracting
to manufacture.”

{5} Question:

If a product manufactured by an issuer or contracted by an issuer to be
manufactured contains a conflict mineral solely because the conflict mineral
is in a “generic” component included in the product, does the issuer need to
conduct a reasonable country of origin inquiry regarding the origin of the
conflict mineral in the generic component? We note that the issuer has not
contracted to manufacture the generic component,

Answer:

Yes. An issuer would be required to conduct a reasonable country of origin
inquiry with respect to conflict minerals included in generic components
included in products it manufactures or contracts to manufacture. In this
regard, there is no distinction between the components of a product that an
issuer directly manufactures or contracts to manufacture and the “generic”
ones it purchases to include in a product.
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(6) Question:

An issuer manufactures or contracts to manufacture a package or container
that contains a conflict mineral, and the issuer uses the package or
container in the display, transport, or sale of a product the issuer also
manufactures or confracts to have manufactured. Would a conflict mineral
necessary to the functionality or production of the package or container
also be considered necessary to the functionality or production of the
product under the ruie? What if the container or packaging is necessary to
preserve the product until the time the product is purchased or used?

Answer:

No. Only a conflict mineral that is contained in the product would be
considered "necessary to the functionality or production” of the product,
The packaging or container sold with a product is not considered to be part
of the product. Once the consumer starts to use a product, the packaging
is generally discarded. This conclusion is true even if a product's package
or container is necessary to preserve the usability of that product up to and
following the product’s purchase. If, however, an issuer manufactures and
sells packaging or containers independent of the product, the packaging or
containers, in that circumstance, would be considered a product,

(7) Question:

Are issuers that manufacture or contract for the manufacturing of
equipment they use in providing a service they sell required to report on
the conftict minerals in that equipment? For example, are issuers that
operate cruise lines required to file reports regarding the conflict minerals
in the cruise ships they manufacture or contract to have manufactured?

Answer:

No. The staff would not object if issuers did not file reports on Form SD
regarding the conflict minerals in the equipment that they manufacture or
contract to have manufactured if that equipment is used for the service
provided by the issuer and the equipment is retained by the service
provider, is required to be returned to the service provider, or is intended
to be abandoned by the customer following the terms of the service, Item
1.01(a) of Form SD requires issuers only to report on conflict minerals that
are necessary to the functionality or production of “products” they
manufacture or contract to have manufactured, and the staff does not
interpret equipment used to provide services to be “products” under the
rule.

(8) Question:

An issuer manufactures or contracts to have manufactured tools, machines,
or other equipment for it to use in the manufacture of products, and those
tools, machines, or other equipment cantain conflict minerals, If the issuer
after using those tools, machines, or other equipment subsequently seils
such equipment, is the issuer required to file a report on Form S regarding
the conflict minerals in such equipment?

Answer:

No. The tools, machines, or other equipment are not products of that
issuer, and the staff will not view their later entry into the stream of
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commerce as transforming them into products of that issuer,
(9) Question:

Itemm 1.01(c)(2) of Form SD requires an issuer that manufactures products
or contracts for products to be manufactured that have not been found to
be "DRC conflict free” or that are "DRC conflict undeterminable” to provide
a description of those products. What type of product description is
required for such products? Does an issuer need te describe such products
using model numbers? Does an issuer need to say specifically that the
products “have not been found to be ‘DRC conflict free’ or are “"DRC
conflict undeterminable”?

Answer:

As the Commission noted in the adopting release, the rule permits an issuer
to describe its products based on its own facts and circumstances because
the issuer is in the best position to know its products and to describe them
in terms commonly understoed within its industry. An issuer is not
required to describe its products using model numbers. Regardless of the
manner by which an issuer describes its products, however, the description
in the Conflict Minerals Report filed with Form SD must state clearly that
the products “have not been found to be ‘DRC conflict free' or are “DRC
conflict undeterminabte,” as applicable.

{(10) Question:

If an issuer determines that the products it manufactures or contracts to
manufacture contain conflict minerals from the Democratic Republic of the
Congo or an adjoining country, but the products are “"DRC conflict free,” is
that issuer required to file a Form SD with a Conflict Minerals Report and
obtain an independent private sector audit of the Conflict Minerals Report?

Answer:

Yes. The issuer, however, is not required to disclose the products
containing those conflict minerals in its Conflict Minerals Report or provide
certain other disclosures specified in Item 1.01(c)(2) of Form SD because
those products are "DRC conflict free.”

(11) Question:

Instruction 3 to Item 1.01 of Form SD permits an issuer that acquires or
otherwise obtains controt over a company that manufactures or contracts to
manufacture products with conflict minerals necessary to the functionality
or production of those products that previously had not been obligated to
provide a specialized disclosure report for those minerals to report on the
acquired company's products beginning with the first reporting calendar
yvear that begins no sooner than eight months after the effective date of the
acquisition. Is a similar accommodation provided for an issuer that
conducts an initial public offering?

Answer;

Yes. The staff will not object if the issuer starts reporting for the first
reporting calendar year that begins no sooner than eight months after the
effective date of its initial public offering registraticn statement.
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(12) Question:

Does the failure to timely file a Form SD regarding conflict minerals cause
an issuer to lose eligibility to use Form S-37

Answer:

No. In determining eligibility for use of Form $-3, the requirement that the
registrant has filed in a timely manner all reports and materials required to
be filed during the prior twelve calendar months refers only to Exchange
Act Section 13(a) or 15(d) reports and Exchange Act Section 14{a) and 14
(c) materials. See Compliance and Disclosure Interpretation Question
115.04 under Securities Act Forms. Form SD regarding conflict minerals is
required to be filed under Exchange Act Section 13(p). Therefore, the filing
of Form SD regarding conflict minerals does not impact an issuer's eligibifity
to use Form 5-3.
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